Miłośnicy śląskiej kuchni na start! Śląska Organizacja Turystyczna i Zespół Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny zapraszają do udziału w XV Festiwalu Śląskie Smaki. Zgłoszenia zainteresowanych ekip przyjmowane są do 1 kwietnia 2020 r.
Tegoroczna edycja Festiwalu odbędzie się 21 czerwca w Koszęcinie. Zadaniem ekipy jest przygotowanie trzech dań regionalnych kuchni województwa śląskiego: przystawki lub deseru, zupy i dania głównego. Potrawy przygotowywane są na miejscu między 13.00 a 16.00 w dniu Festiwalu.
Kategorie startujących
Ekipy oceniane są w trzech kategoriach:
- Kucharzy profesjonalistów
- Uczniów szkół gastronomicznych
- Ekip amatorskich (np. KGW, osoby prywatne)
Ekipa profesjonalistów i uczniów powinna składać się z 1-2 osób, a amatorska z 1-4 osób. W sumie w konkursie mogą wystartować 24 ekipy. Jeśli zgłosi się więcej Organizator może przeprowadzić wstępne eliminacje.
Oceny jurorów
Jury będzie oceniało smak, wygląd potraw i ich sposób podania, dobór składników i pochodzenie oraz sposób przygotowania potraw. Najlepsi oprócz dyplomów i statuetek otrzymają nagrody rzeczowe. Zdobywca I miejsca otrzyma tytuł „Ekspert Śląskich Smaków 2020”
Terminy zgłoszeń
Zgłoszenia do konkursu można wysyłać do 1 kwietnia 2020 r. Ostateczna lista zakwalifikowanych zostanie opublikowana do 30 kwietnia 2020 r.
Szczegóły dotyczące realizacji oraz przebiegu konkursu znajdują się w załączniku.